Wino & Miód
Głównym celem Slow Food jest promowanie lokalnej żywności i tradycyjnej gastronomii oraz produkcji żywności. Inaczej mówiąc oznacza to sprzeciw wobec fast food, przemysłowej produkcji żywności i globalizacji.
Czytaj więcejOwoce leśne
Połowę obszaru województwa lubuskiego zajmują czyste, ekologicznie lasy. Dzięki temu to region bogaty w owoce runa leśnego - głównie jagody i grzyby. Lubuskie lasy są bogate w borowiki i podgrzybki - najdroższe i najchętniej kupowane grzyby w Polsce i na świecie, oraz maślaki.
Czytaj więcejSlow Food
W manifeście Slow Food nasze czasy określone są jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, ów zawrotny pęd życia, którego przejawem są m.in. fast food'y.
Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia - pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest - dobrze rozumiana - zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania - zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.
Czytaj więcej