Wino & Miód
Głównym celem Slow Food jest promowanie lokalnej żywności i tradycyjnej gastronomii oraz produkcji żywności. Inaczej mówiąc oznacza to sprzeciw wobec fast food, przemysłowej produkcji żywności i globalizacji.
Czytaj więcejŚniadania i Obiady
Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, najczęściej spożywany wczesnym rankiem przed podjęciem pracy. Niektórzy uważają, że jest to najważniejszy posiłek dnia.
Czytaj więcejOwoce leśne
Połowę obszaru województwa lubuskiego zajmują czyste, ekologicznie lasy. Dzięki temu to region bogaty w owoce runa leśnego - głównie jagody i grzyby. Lubuskie lasy są bogate w borowiki i podgrzybki - najdroższe i najchętniej kupowane grzyby w Polsce i na świecie, oraz maślaki.
Czytaj więcejSlow Food
W manifeście Slow Food nasze czasy określone są jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, ów zawrotny pęd życia, którego przejawem są m.in. fast food'y.
Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia - pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest - dobrze rozumiana - zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania - zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.
Czytaj więcej